Оптимізація робочих процесів
Робота на кухні складається з низки постійно повторюваних дій. Кухня повинна бути спроектована індивідуально, з урахуванням Ваших потреб. Якщо у Вас вранці мало часу на приготування сніданку, розташуйте все в одному місці. Як правило, переміщення на кухні можна мінімізувати. Задумайтеся про ергономічність заздалегідь, щоб все необхідне було завжди під рукою. Залежно від видів діяльності кухню можна розділити на п’ять зон-зона запасів, зона зберігання, зона мийки, зона підготовки і зона приготування їжі. Це скорочує переміщення і дозволяє розташувати все необхідне саме там, де це необхідно.
Зона “Запаси”
В зоні “Запасів”розміщуються продукти. Для цієї зони потрібно передбачити зручний доступ до вмісту ще на етапі проектування кухні.
Зона “Зберігання”
В зоні “Зберігання”розміщуються столові прибори та посуд, тому дуже зручно,коли посудомийка розташована поряд.
Зона “Мийки”
В цій зоні знаходиться посудомийна машина і мийка. Миючі засоби краще всього зберігати під мийкою, так Ви уникнете зайвих рухів по кухні.
Зона “Підготовки”
Між зонами мийки і приготування їжі має розміщуватися всі необхідні прибори для приготування продуктів. У висувних ящиках вони завжди будуть зберігатися під рукою.
Зона “Приготування їжі”
Поряд з плитою потрібно запланувати місце для зберігання каструль,сковорідок,кухонного приладдя. Ці п’ять зон можливо застосувати до будь-якої кухні.
Важливо,також,розуміти,що кожна кухня має свої ергономічні рівні-області рекомендовані для зберігання вмісту залежно від частоти використання.
Оптимальне розділення на зони можливе на будь-якій кухні.