Блог

Оптимізація робочих процесів на кухні

Дата:
25 October 2018

Перед тим, як замовити та купити кухню stil ua рекомендує ретельно продумати її ще на етапі створення проекту, що дозволить істотно полегшити щоденну роботу в приміщенні та оптимізувати всі необхідні Вам процеси.

Розміщуючи вміст там, де це буде необхідним, забезпечуючи комфортний доступ до всіх куточків кухні, Ви зможете запобігти зайвим переміщенням по приміщенню, тим самим постійно економлячи безцінний час. Домогтися цього зовсім не так складно, як може здатися на перший погляд. Нижче stil ua поділиться з Вами секретами та хитрощами проектування кухні.

Зручність доступу: як передбачити заздалегідь?

Для початку stil ua рекомендує оптимізувати всі робочі процеси, використовуючи схему так званих «п’яти зон».

Погодьтеся, коли все розміщено там, де потрібно, робота не тільки на кухні, але і в будь-якому іншому приміщенні буде проходити як по маслу. Розділ кухонного простору на 5 зон заснований на найважливіших робочих процесах, які протікають на кухні та дає Вам можливість максимально зручно організувати кожен з них.

П’ять зон — це:

  1. «Запаси» — відмінно підходить для розміщення продуктів харчування. Stil ua радить забезпечити до цієї зони легкий та швидкий доступ;
  2. «Зберігання» — потрібна для зберігання столового приладдя, склянок, посуду. Невелика хитрість від stil ua: дуже зручно, якщо посудомийна машина встановлена поруч або навпроти (залежно від планування кухонного приміщення) цієї зони;
  3. «Мийка» — зона, в якій розташувалися мийка та посудомийна машина. Stil ua рекомендує виділити трохи простору всередині цієї зони для зберігання мочалок, миючих засобів, хімії для посудомийки і так далі;
  4. «Підготовка» — між мийкою та варильною поверхнею (плитою) Ви отримуєте робочий простір, під стільницею якого stil ua рекомендує розмістити ящики зі спеціями, олією, різним інвентарем, які потрібні в процесі приготування їжі;
  5. «Приготування» — це зона з варильною поверхнею та/або духовою шафою. Якщо Ви володар варильної поверхні, stil ua радить розмістити під нею не духову шафу, а ящики з каструлями та сковорідками, до яких Ви зможете запросто дотягнутися. А ось деко та все необхідне для випічки можна зберігати поруч, де й буде розміщена духовка.

Варто зазначити, що така схема відмінно працює у всіх типах кухонних приміщень, незалежно від їх форми та планування. У деяких типах кухонних приміщень схема може бути незначно змінена (як на малюнку нижче).

Додатково stil ua радить звернути увагу на глибину (ширину) робочої зони між варильною поверхню та мийкою. Ця відстань повинна бути не менше 900 мм, якщо, звичайно, дозволяє кухонне приміщення.

Підйомники та ящики

Stil ua настійно радить встановлювати в кухонному гарнітурі замість звичних всім дверей системи з ящиків та фасадів на підйомниках. Такі конструктивні елементи дозволять дуже легко дістати всі необхідні речі.

Ящики дозволять перестати весь час нагинатися, щоб дістати різні предмети. Це стосується і предметів, які розташовані дуже глибоко в ящику: Вам не доведеться виймати все, розташоване спереду.

Фасади з підйомниками при відкритті переміщаються вгору, при цьому повністю звільняється робочий простір. Є можливість зупинити такі підйомники в різних положеннях, що дозволяє обом Вашим рукам завжди залишатися вільними.

Ящики повного висування

Ящики повного висування — ще один чудовий винахід, котрий stil ua настійно радить ставити як замість дверей, так і замість звичайних висувних ящиків кухонного гарнітура. З повністю висунутих ящиків ви зможете вільно дістати навіть предмети, розташовані в самому кінці.

Рівні кухні

Для проектування ергономічного кухонного гарнітура stil ua радить гарненько подумати, які з речей, які будуть в ньому зберігається, потрібні Вам постійно, котрі часто та які досить рідко. Так, Ви зможете розташувати всі предмети на відповідних рівнях та Вам не доведеться часто ставати на пальці або нагинатися за необхідними предметами.

Висота робочої поверхні

Рекомендована висота робочої поверхні повинна бути такою, щоб відстань між робочою поверхнею та Вашими ліктями становила від 100 до 150 мм. Stil ua рекомендує розміщувати самі часто використовувані предмети та приладдя на комфортній для Вас висоті.

Роздільники

Для ряду ящиків stil ua рекомендує користуватися спеціальними функціональними внутрішніми роздільниками, які дозволять зберігати порядок в ящику. Так, Ви можете зручно зберігати всі столові прилади, різні харчові запаси, всілякі дрібниці, які завжди повинні знаходиться під рукою. Внутрішні роздільники підбираються залежно від типу ящика.